Pohdintoja ajassa

Kirkkoon liittyi 15.500 ihmistä

Torstai 15.1.2015 klo 22:20 - Lasse Mustonen

Seurakunnan jäsenyyden suhteen on menossa kaksisuuntainen liike ja ovi käy vilkkaasti molempiin suuntiin. Vuonna 2014 seurakuntien jäseniksi liittyi ennätysmäärä ihmisiä. Ennakkotietojen mukaan  heitä oli koko maassa 15.500 jäsentä. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä kirkkoon liittyi 558 henkilöä. Se on enemmän kuin koskaan ennen. Tästä on syytä iloita!

Dosentti Kati Niemelän tutkimus Vieraantunut vai pettynyt valottaa eroamisen moninaisia syitä. Eroamiseen vaikuttavat toki monet kirkon ulkopuoliset tekijät, mutta yleisimmin kirkosta erotaan siksi, ettei kirkolla koeta olevan henkilökohtaisesti riittävästi merkitystä. Toinen ryhmä syitä on ollut huono palvelu. Näihin molempiin kirkolla on mahdollisuus vaikuttaa.

Edellisen talven aikana olin kolmissa lähiomaiseni hautajaisissa. Siunauskappelin penkissä istuessa näkee ja oppii paljon. Pääsääntöisesti olen nähnyt hyvää, mutta myös jotain opiksi otettavaa.

Kirkko elää tällä hetkellä, kuten muukin yhteiskunta, murrosvaihetta, jonka lopputulosta ja siihen vievää tietä ei ole helppoa hahmottaa. Seurakunnan jäsenyyden vahvistamiseen ei ole olemassa yhta ainoaa keinoa. Siksi pitää huolehtia toimivien käytäntöjen säilyttämisestä ja samaan aikaan rakentaa uudenlaisia tapoja kohdata ihmisiä. 

Kohtaamisen laadukkuuden arvioi aina seurakuntalainen. Työntekijöiden tehtävänä on tarjota täysipainoisia kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa. Aina ja kaikkien kanssa se ei valitettavasti onnistu. Silti siihen tulisi pyrkiä, koska jokainen ihminen kaipaa tulla kohdatuksia omana itsenään.

Tulevaisuudessa luterilainen kirkko on suhteessa pienempi, mutta vielä pitkään suurin uskonnollinen yhteisö Suomessa. Tällä hetkellä jäseniä on yli 4 miljoonaa ja inhimillisesti katsoen heidän varassaan lepää kirkon työ. Samaan aikaan joudumme sisimmässämme tunnustamaan, että kaikki hengellinen työ riipuu vain ja ainoastaan vain Jumalasta.

Jokaisella on ollut oma syynsä tulla kirkon jäseneksi ja niitä on yhtä monta kuin on ollut liittyjiä. Varmasti yksi tärkeä tekijä on ollut, että kirkon tehtävänä on mahdollistaa ihmiselle pyhän kohtaaminen ja tarjota vastauksia elämän peruskysymyksiin: kuka olen, mistä tulen ja mille arvoille rakennan elämäni? Silloin puhutaan kristiliisestä uskosta ja arvoista. Se on tärkeä perustehtävä nyt ja tulevaisuudessakin.

 Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirkko, jäsenyys, tulevaisuus