Pohdintoja ajassa

Kirkko on silta

Torstai 22.1.2015 - Lasse Mustonen

Kirkko on silta

Silta ei voi leijua ilmassa, vaan sillalla täytyy olla kaksi tukevaa pengertä tai muuta tukipistettä. Kirkolla on kaksi tukevaa pengertä. Toinen on Jumala ja toinen ihmiset. Seurakunnan toiminnassa emme voi unohtaa Jumalaa emmekä myöskään ihmistä. Jeesuksen mukaan tärkein käsky oli rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Jos jätämme jommankumman huomiotta, niin silta romahtaa.

halikonvanhasiltaweb.jpg

Ennen vanhaan sillalla järjestettiin kylätansseja, joten se oli keskeinen kokoontumispaikka. Seurakunnalla on myös yhteisöllinen merkitys, koska seurakunnan tehtävä on koota ihmisiä yhteen, jotta yhdessä voisimme saada voimaa elämään, kasvaa uskossa ja palvella Jumalaa. Yksilöllisyyttä korostavassa maailmassa yhteisöllisyydellä on tilansa. Silta yhdistää.

 

Sillan tulee olla oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Seurakunnan pitää olla siellä, missä ihmiset liikkuvat ja silloin kun ihmiset liikkuvat. Väärään paikkaan ja väärään aikaan järjestetty seurakunnallinen toiminta ei kerää ihmisiä. Silta kokoaa.

Sillan tulee olla silta. Jos silta yrittää olla jotain muuta, niin se ei voi täyttää tehtäväänsä. Jos kristillinen seurakunta epäilee olevansa seurakunta ja yrittää olla jotain muuta, niin se ei voi täyttää tehtäväänsä Kristuksen seurakuntana. Kirkko on silta ihmisten ja Jumalan välillä.

Lopuksi vielä Mikkelin piispan Seppo Häkkisen lisäys: Sillalla on funktionaalinen tarkoitus. Se ei ole olemassa itseään varten eikä siltä itsessään ole tärkeä.

Kuvassa: Halikon vanhasilta, joka valmistui 1866.

1 kommentti . Avainsanat: kirkko, seurakunta, tehtävä, palvelu