Pohdintoja ajassa

Kahden maan kansalainen

Sunnuntai 8.3.2015 - Lasse Mustonen

Kahden maan kansalainen

Olin Jaakko Löytyn 60-vuotisjuhlakiertueen Hyvät sanat - Taivaallinen sävel -konsertissa Turun Mikaelinkirkossa.  Jaakko on tehnyt pitkän päivätyön muusikkona ja hän on vuosien varrella kypsynyt sekä taiteilijana että esiintyjänä. Konsertin ohjelmassa oli monta vanhaa tuttua ja jokunen uudempi laulu. Kaikki oli taattua ja omintakeista Löytyn musiikkia. Konsertin loppupuolella erityisesti yksi esitys erityisesti kosketti minua.

Kun Jaakko lauloi kaihoisasti laulun Kahden maan kansalainen, niin sanat tuntuivat kulkevan suoraan sydämestä sydämelle todeksi elettynä ja koettuna. Laulun säveltämisen aikaan Jaakko oli palannut lähetyskentältä Senegalista Suomeen puolisonsa Kaija Pispan kanssa. Toisaalta mieli oli vielä Afrikassa ja toisaalta elämä täällä Suomessa oli kovin toisenlaista.

Kahden maan kansalainen kertoo minusta etsivän ihmisen kaipuusta kotiin ja Kaikkivaltiaan armollisesta kaitselmuksesta. Tässä kaksinapaisessa jännitteessä elämme kristittynä. Toisaalta olen tämän maan ja maailman kansalainen, mutta silti sydämessäni tunnen kaipuuta tulevaan Jumalan valtakuntaan.  

Ehkä koskettavin kohta minulle tuossa laulussa ovat Jobin kirjan sanat: ”Herra antoi, Herra otti, kiitos Herran!” Muistan, kun yritin 19-vuotiaana lausua nuo sanat kuolleen yksinhuoltajaisäni vuoteen äärellä. Saatoin silloin vain lausua: ”Herra antoi, Herra otti …” sitten sanat jäivät kurkkuuni. Silloin syvä suru ja huoli pakahdutti sydämeni eikä mieleen jaksanut nousta kiitollisuus. Kun elämä koettelee, niin ei ole helppoa luottaa johdatukseen.

Vasta vuosikymmeniä isän kuoleman jälkeen kiitollisuus hyvästä ja huolehtivasta isästä on voittanut alaa. Olen hänelle kiitollinen monista käytännöllisistä neuvoista ja esimerkillisen ahkerasta työnteon mallista. Isäni kannusti minua opiskelemaan ja sitä neuvoa olen yrittänyt noudattaa.

Edessäni on tutkimaton tie ja elämä, jossa voin turvallisesti luottaa, että Jumala tietää tulevaisuuteni. ”Vaikka vaellus on vaivaista, minä vielä jaksan toivoa; olen kahden maan kansalainen.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jaakko Löytty, Kaija Pispa, gospel,