Pohdintoja ajassa

Henki vai hallinto kirkossa

Share |

Perjantai 27.2.2015 - Lasse Mustonen


Henki vai hallinto kirkossa

Kirkon hengellisen ja hallinnollisen toiminnan välistä suhdetta voi verrata kastelujärjestelmään. Kastelujärjestelmän ojat, pumput ja patoaltaat edustavat hallinnointia ja järjestelmällisyyttä. Järjestelmässä virtaava vesi edustaa hengellisyyttä. Järjestelmän - seurakunnan hallinnon - tarkoituksena on huolehtia veden jakamisesta eli evankeliumin julistamisesta ja seurakunnan hengellisestä kasvusta.

Vesi toki löytää uomansa ilman hallinnollista kastelujärjestelmää ja virtaa alavia paikkoja pitkin mereen, mutta seurakunta kuihtuu. Toisaalta pelkkä viimeistä tippaa myöten hallinnollinen kastelujärjestelmä on tarkoitukseton, jos siinä ei virtaa raikasta, puhdasta vettä.

Kirkolliskokous päättää ensi toukokuussa kirkon hallintorakenteesta. Kyseessä on tärkeä asia, koska siinä päätetään millä tavoin seurakuntien vähenevät voimavarat suunnataan kansamme hengellisyyden hyväksi. Meidän seurakunnan työntekijöiden vastuulla on pyrkiä siihen, että voisimme parhaalla mahdollisella tavalla kertoa ilosanomaa kaikille ihmisille.

Hallinnon tehtävä on palvella evankeliumin asiaa, mutta kumpi on lopulta tärkeämpää? Vesi vai kastelujärjestelmä eli henki vai hallinto? Uskonnolliselle yhteisölle tärkeintä on hengellisyys eli vesi! Mutta hedelmäpuille eli seurakunnan jäsenille ei ole vedestä mitään hyötyä ellei hengellisyyttä voida viedä sinne missä sitä kaivataan. Siksi molemmat – henki ja hallinto - tarvitsevat tässä maailmassa toisiaan.

 

Avainsanat: hallinto, kirkko, hengellisyys, seurakunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini